Jak zrobić Babeczki makowe z czekoladą

Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Muffinki z nutellą to bardzo dobry pomysł na słodki deser nie tylko dla dzieci. Pyszne muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne. Przepis na muffinki z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, olej rzepakowy, kakao, mleko, proszek do pieczenia, cukier, nutella.
Jak zrobić muffinki z nutellą? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników. Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je ciastem do połowy wysokości. Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź i umieść na paterze.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Nutella jest słodkim kremem czekoladowym z dodatkiem orzechów. Zawiera bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu palmowego. Powinniśmy unikać tego typu gotowych wyrobów sklepowych. Zdrowszą wersją nutelli jest ta przygotowana w domu na bazie oleju kokosowego lub musu z awokado. Staraj się, aby Twoje codzienne wybory żywieniowe miały korzystny wpływ na zdrowie.
Podsumowując pyszne babeczki z nutellą są bardzo mocno czekoladowe. Można je podać jako deser na wiele różnych okazji. Z pewnością skradną podniebienia wszystkich domowych łasuchów. Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Szybkie kolorowe babeczki dla dzieci na przyjęcia urodzinowe. Pyszne i kolorowe babeczki – renifery ożywią każdy świąteczny stół. Przepis na smaczne, proste do zrobienia, bezglutenowe babeczki makowe jaglane . Babeczki makowe z dodatkiem czarnej porzeczki. Jaglane babeczki makowe są bardzo dobre.
Piekę je na różne okazje święta czy urodziny. Zmieniam tylko dekorację

babeczki makowe – lista składników:

  • 12 kostek mlecznej czekolady
  • ½ olejku migdałowego
  • Na 12 sztuk
  • 3 łyżki mielonego maku
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 11-12 łyżek mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

babeczki makowe Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: babeczki jogurtowe z dżemem

1. Z cukrem ubij ogrzane jajka, aż będą miękkie. Następnie połącz mleko, olej i olejek migdałowy. Pod koniec dodać mak i przesączoną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wciśnij kostki czekolady do porcji ciasta, które zostało wylane na dno foremek na muffinki. Następnie mieszanką przykryj czekoladę do poziomu 7/8 formy. Pieczemy od 20 do 23 minut w 180 stopniach. Najlepsze są, gdy czekolada w środku nie zastygła, ale ponieważ długo pozostają mokre, są pyszne następnego dnia. Gotowe babeczki rozjaśniam paskiem pomarańczy, lukrem z soku z limonki i cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *