Jak zrobić Babeczki z masłem orzechowym i daktylami bez pieczenia

Babeczki robi się w kilka w kilka minut. Zamiast masła orzechowego dodałam tahinę z prażonych ziaren sezamu, którą polecam jeśli kochasz smak chałwy.

babeczki z masłem orzechowym – lista składników:

  • 1 łyżka oleju z prażonych migdałów
  • 120 g tahiny z prażonych ziaren sezamu lub masła orzechowego
  • 1 łyżka kandyzowanej pomarańczy bez cukru ( opcjonalnie)
  • skórka pomarańczy do smaku
  • 6 sztuk daktyli medjool ( polecam bo mają niski indeks IG)
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( opcjonalnie)
  • sól kwiat soli
  • po 1 łyżce nasion chia, lnu i pestek słonecznika
  • 100 g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
  • 100 gram gorzkiej czekolady

babeczki z masłem orzechowym Jak przygotować

Zobacz również: naleśniki z serkiem homogenizowanym

zalać wrzątkiem na wierzchu. Odłóż na bok dziesięć do piętnastu minut. Uprażyć płatki owsiane na patelni, aż zaczną pachnieć orzechowo. Po odsączeniu daktyli z wody umieść je w blenderze. Do mieszanki dodać tahinę, masło orzechowe, nasiona i wanilię. Do wyciskania masy należy użyć foremek wykonanych z silikonu. Dodaj różne dodatki i rozbij mdłą czekoladę wodą. Mieszać. Nałożyć na masę daktylowo-orzechową. Pozwól czekoladzie stwardnieć. Dodaj trochę soli i skórki pomarańczowej na wierzch.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *