Jak zrobić Biszkoptowe Naleśniki

Te naleśniki są puszyste, mięciutkie i inne od naleśników francuskich które najczęściej robię, a roboty przy nich jest wcale nie więcej 😉

biszkoptowe naleśniki – składniki:

  • 2 jajka kl L (żółtka i białka osobno)
  • 2-3 łyżki wody gotowanej
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub dowolnego innego
  • 1 łyżeczka cukru zwykłego
  • Sos owocowy:
  • Składniki na patelnię o śred 20-24 cm na 8-10 nalesników
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego
  • Farsz:
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej
  • Ciasto:
  • 300 g twarogu z kostki

biszkoptowe naleśniki Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

1. 1. Ubij margarynę, mąkę, cukier, mleko, wodę i żółtka w misce na gładką masę, a następnie odstaw na 10 do 15 minut. 2. W międzyczasie ustawić nadzienie i obtoczyć twaróg cukrem i śmietaną. 3. Następnie w misce delikatnie wymieszaj sztywne białka z naszą mieszanką. Naleśniki smażymy jak zwykle, ale nie rozpływają się tak łatwo na patelni, bo szybko stają się pulchne i mają dużo pęcherzyków powietrza. Biorąc wszystko pod uwagę, każdy przygotowany ciepły placek należy położyć na talerzu, ułożyć jeden na drugim i przykryć drugim talerzem. Dzięki temu naleśniki pozostaną wilgotne i miękkie. Podgrzewaj dżem podczas smażenia, aby był bardziej smukły i płynny. Przygotuj, zwiń, usmaż i polej naszym sosem dżemowym. Posmarować twarogiem. Oczywiście zamiast dżemu można zrobić polewę czekoladową lub kremową z owocami, w zależności od upodobań. Wyjątkowej uczty!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *