Jak zrobić chrupiace gofry

dlugo testowalam rozne przepisy na gofry, w koncu znalazlam ten najlepszy. Gofry sa chrupiace nawet nastepnego dnia w przeciwienstwie do innych przepisow, w ktorych gofry po niedlugim czasie robily sie gumowatymi plackami.

Składniki na chrupiace gofry:

  • olej do posmarowania blach
  • mała torebka cukru wanilinowego
  • Mąka pszenna, 200 g
  • cukier puder, 150 g
  • jajka, 5 szt.
  • maslo śmietankowe (82%), 200 g
  • mąka ziemniaczana, 200 g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

chrupiace gofry Przygotowanie:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

Dodaj jedno jajko do cukru pudru i jedno jajko do mieszanki mąki i proszku do pieczenia. Aby ciasto było gęstsze niż ciasto na naleśniki, dodaj cukier waniliowy, trochę wody i ostudzone, roztopione masło. Przez 15 minut ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. W tym czasie rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem. Pieczony. Opieranie gofrów o coś w celu wysuszenia gofrownicy nie jest kłamstwem. Podawać z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną. Oryginalny przepis wymagał 250 gramów cukru; Pięknie wyrosły dzięki przypadkowemu zastąpieniu przeze mnie 150 gramów cukru pudru (który jest dla mnie wystarczająco słodki) i 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Dla mnie sukces tkwi w konsystencji ciasta, do czego niestety potrzebna jest mocna gofrownica. Gofry będą bardziej konserwatywne, jeśli ciasto będzie zbyt gęste. Kolejne gofry były bardziej kruche po dodaniu odrobiny wody po głównej grupie. Z tej porcji użyłam około dziesięciu gofrów.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *