Jak zrobić Drożdżowe babeczki ze śliwkami

Kwaskowaty posmak, rumiany wygląd i mały rozmiar – to zalety tych babeczek. Nie wymagają też zbyt wielkiego nakładu pracy. Z podanych proporcji wyszły mi dwadzieścia dwie muffinki.

Składniki na drożdżowe babeczki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 opakowania drożdży
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • sok z 1cytryny
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 22 małe śliwki

drożdżowe babeczki Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inny przepis

misce przesiać mąkę. Cukier i drożdże, które zostały rozgniecione, powinny znaleźć się w jogurcie. Użyj jogurtu, aby całkowicie je rozbić. Następnie wypełnij mąkę. Dodaje się pokrojone w kostkę masło i jajka. Przykryć ściereczką na kilka minut. Zagnieść ciasto, gdy drożdże zaczną pracować. Przykryj czymś przez długi czas. Następnie wykonaj na oprószonym mąką stole. Kubek może służyć do robienia kółek. Na każdym ułożyć wydrylowaną śliwkę. Zrób kulki. Ułożyć w foremkach do bułek i papierowych kubkach. Kontroluj sytuację przez dodatkowe dwie lub trzy minuty, aby mogły dojrzeć. Umyj górę ciepłą wodą. Podgrzewać przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 2 Po upieczeniu i schłodzeniu polewamy cukrem pudrem i sokiem z cytryny.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *