Jak zrobić Francuskie naleśniki w sosie pomarańczowym – Crepes Suzette

Są to naleśniki w sosie pomarańczowym pochodzące z Francji. Idealne do flambirowania nazywane także ,,płonącymi naleśnikami”. Super opcja na deser.

Składniki na francuskie naleśniki:

  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g cukru
  • Dodatkowo:
  • ewentualnie: whisky lub inny alkohol ok.40% do flambirowania
  • 250 ml wody gazowanej
  • 300 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • Sos pomarańczowy:
  • Ciasto naleśnikowe ok. 8 naleśników:
  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • ok. 150 g mąki pszennej w zależności od konsystencji ciasta
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

francuskie naleśniki Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: babeczki frozen


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *