Jak zrobić Lukier do ciast

Domek z piernika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako ozdoba świąteczna oraz słodki poczęstunek w ciągu dnia. Ciasto z piernika wycięte na wzór domku i sklejone za pomocą lukru jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Piękna chata z piernika zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić domek z piernika? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku masło, miód i cukier przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż połączą się. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną do piernika oraz sodę. Całość mieszamy. Do ostudzonego miodu dodajemy jajko. Łączymy produkty. Następnie dodajemy je do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto na piernik. Na koniec owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Na drugi dzień z kartonu przygotowujemy szablon na domek. Wycinamy cztery prostokąty o wymiarach 15×13 cm (dach + przód i tył domku, po dwie sztuki z każdego). Z kawałków przeznaczonych na dach wycinamy jego kształt na wzór trójkąta. Dodatkowo wycinamy ściany boczne 11 × 4 cm (2 sztuki). Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z nich kształty na podstawie przygotowanych form z kartonu. Na blaszce układamy wycięte formy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Z pozostałego ciasta wycinamy podłogę do domku. Powinna być ona większa od jego wymiarów. Również pieczemy ją w piekarniku. Białko ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania powoli dodajemy cukier puder. Powstałym lukrem sklejamy elementy domku. Zdobimy go wedle uznania.
Sprawdzony przepis na domek z piernika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto piernikowe na domek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Najlepszy lukier do sklejania domku z piernika jest z ubitej piany z białka oraz cukru pudru. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten przepis da Ci dobre ciasto, z którego powstanie piękny domek. A jeśli szukacie innych tortów, to polecam tort makowy z bitą śmietaną , a do ozdoby tortu możecie też wykorzystać maślany lukier do cupcake . Lukier królewski to wspaniały pomysł na łatwy lukier do dekoracji ciast i pierników. Lukier przygotowuje się na bazie białka jaj i cukru. Można go dowolnie aromatyzować i barwić za pomocą barwników spożywczych. Przepis na lukier jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: białko jaj, cukier puder, sok z limonki, aromat waniliowy.
Jak zrobić lukier królewski? W misce umieść białka jaj i zacznij ubijać. Dodaj cukier puder oraz sok z limonki i ubij do powstania gładkiej masy. Dodaj do lukru aromat waniliowy i wymieszaj dokładnie. Lukier najłatwiej nakładać na wypieki za pomocą rękawa cukierniczego.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić.
Podsumowując szybki to zrobienia lukier to najlepszy sposób na polewę do ciasta lub do pierników. Prosty przepis można dowolnie modyfikować, dodają różne aromaty i kolorowe barwniki. Lukier można przechowywać w lodówce przez kilka godzin po przygotowaniu. Lukier królewski to wspaniały pomysł na łatwy lukier do dekoracji ciast i pierników. Owszem, nadaje, ale tak naprawdę lukier do dekoracji cupcakes to lukier na bazie masła, taki krem maślany z dużą ilością cukru pudru (w końcu to lukier). Pyszny tort, który na pewno Wam posmakuje, czyli
tort krówkowy
. Z tego, co wiem, bardzo lubicie smakołyki z masą krówkową, w tym rewelacyjny
sernik krówkowy
(pycha!). Z tym tortem pewnie będzie podobnie. 🙂 Tort przygotowałam na biszkoptowych spodach z kakao, całość przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem masy krówkowej oraz dżemem z czarnej porzeczki i dodatkowo wszystko obsypałam migdałami i ozdobiłam czekoladą. Brzmi pysznie i tak też smakuje.
Tort krówkowy
radzę nasączyć herbatą lub herbatą z rumem, całość jest naprawdę pyszna. A jeśli szukacie innych tortów, to polecam
tort makowy z bitą śmietaną
, a do ozdoby tortu możecie też wykorzystać
maślany lukier do cupcake
. Smacznego. Przepis na lukier do dekoracji cupcakes jest w wersji podstawowej, czyli waniliowej.
Bardzo fajny gesty i lśniący lukier na bazie mleka z cukrem pudrem i olejkiem zapachowym. Nie wyobrażam sobie makownikow i sernikow bez tego lukru.

lukier do – lista składników:

  • 1 kieliszek ciepłego mleka
  • Kilka kropli olejku zapachowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru

lukier do Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: kruche babeczki z kremem kajmakowym

1. Zmiksuj wszystkie składniki, aż lukier będzie gładki i lśniący. Gotowy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *