Jak zrobić Marchewkowe babeczki na Święta

Marchewkowe babeczki sprawdzają się przy każdej okazji, również na Święta. Wspaniale pachną, mają piękny, pomarańczowy kolorek. A co najlepsze wcale nie czuć marchewki.

Składniki na babeczki na święta:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • do dekoracji lukier lub cukier puder
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • na 12 -15 dużych babeczek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki imbiru w proszku

babeczki na święta Jak przygotować

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

1. Wymieszaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w misce. W osobnej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, olej i jajka. Dodaj zmieloną marchewkę i wymieszaj. Po dodaniu aromatów i mąki dokładnie zmiksować. 2. Napełnij papierowe kubki mieszanką. 3/4 lokówki do włosów. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 25 do 30 minut, lub do pojawienia się tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu babeczki oprószamy cukrem pudrem lub lukrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *