Jak zrobić muffinki na białkach…

smaczne mięciutkie muffinki z kremem budyniowym. Jeśli nie macie co zrobić z białkami to bardzo polecam. Z przepisu wychodzi około 18 muffinek. Ja do środka dodałam jeszcze posiekaną czekoladę, ale można dodać też owoce jak i pozostawić bez dodatków…

Składniki na muffinki na białkach:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl +1 łyżka cukru
  • 100 ml oleju (można dać też roztopione masło)
  • krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 białek

muffinki na białkach Przygotowanie:

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Po ubiciu białek na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Dodaj mleko, olej i sok z cytryny, od tego momentu ubijając na niskich obrotach. 2 Połącz proszek do pieczenia i mąkę. Mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wymieszaj z białkami. Umieść trzy foremki do babeczek na talerzu rolkowym i wypełnij je biszkoptem. Przygotować około 20 do 25 minut w 170 stopniach. 4 śmietany: Po ugotowaniu pozwól budyniu całkowicie ostygnąć. Margarynę utrzeć w blenderze, a następnie stopniowo dodawać zimny budyń. Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj muffinki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *