Jak zrobić Muffinki z kajmakiem

Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z kajmakiem, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wszystkiego pyszne.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki z kajmakiem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, mleko, jajko, kakao, słodka śmietanka i olej rzepakowy.
Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.
Zatem jak zrobić muffinki z kajmakiem?
W pierwszej kolejności połącz ze sobą wszystkie suche produkty, czyli mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wcześniej warto przesiać mąkę przez sito, dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste i delikatne.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe produkty. Na polewę zostaw ½ kajmaku i słodką śmietankę. Ja korzystam z masy kajmakowej z puszki.
Połącz ze sobą zawartości oby dwóch misek i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce kajmaku, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.
Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15 minutach najlepsze, domowe łakocie dla dzieci i nie tylko gotowe.
Pozostała masa kajmakowa będzie stanowiła naszą polewę, wymieszaj ją z wcześniej ubitą słodką śmietanką i polej babeczki.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj pyszne słodycze.

muffinki z kajmakiem – składniki:

  • Śmietanka kremowa 30% – 180 g
  • Jajko – 1 szt.
  • kajmak – 400 g
  • Olej rzepakowy – 60 ml
  • Mąka pszenna typ 500 – 250 g
  • Cukier – 125 g
  • Mleko 2% – 250 ml

muffinki z kajmakiem Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa receptura

misce wymieszać cukier i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej mleko do innej miski, dodaj jajko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Wszystkie suche składniki wymieszać z mokrymi. Do foremek wkładamy trochę kajmaku i kolejną łyżkę mieszanki, a następnie łyżkę ciasta. W czasie gdy babeczki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, robimy polewę. Połącz połowę puszki z kremem maślanym ze śmietaną. Zaraz po upieczeniu babeczek odstawić je do ostygnięcia i polać lukrem kajmakowym.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *