Jak zrobić Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym

Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem są właśnie te żółte ziarenka oraz najczęściej czerwona fasola. I nie brakuje ich również w naszym przepisie.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym na obiad, to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Warto na początku wykonać sos czosnkowy, który podczas przygotowania reszty dania zdąży się dobrze „przegryźć”. Na pewno zaskoczy Was parzenie ziół, ale ten zabieg spowoduje, że dużo szybciej oddadzą one aromat do sosu, a nie tylko będą strzelać w zębach. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, ketchup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wykonaj naleśniki. Wymieszaj jajka, mleko, wodę gazowaną, mąkę pszenną i 2 łyżki oleju. Odstaw ciasto, żeby zgęstniało. W tym czasie wykonaj farsz do naleśników.
Aby go wykonać potrzebujecie wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Wlej passatę, dodaj przyprawy. Następnie dorzuć papryczkę i odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą. Dobrze dopraw i duś pod przykryciem. W tym czasie usmaż naleśniki. Jest pewne przysłowie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni. Jeśli nią poruszysz, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.
Gdy te dobre naleśniki są już gotowe, napełnij je farszem i zwiń w trójkąty. Ułóż przygotowane, pyszne naleśniki na talerzu i polej je sosem czosnkowym.
Jak widzisz, przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych naleśników przygotowywanych na obiad.

Składniki na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym:

  • Kukurydza konserwowa – 200 g
  • Majonez – 10 g
  • Ketchup – 10 g
  • Mleko 2% – 240 ml
  • Przecier pomidorowy z solą – 240 g
  • Jogurt naturalny – 70 ml
  • Mięso mielone wołowe – 450 g
  • Mąka pszenna typ 500 – 130 g
  • Cebula – 90 g
  • Jajko – 2 szt.
  • Czosnek – 21 g
  • Olej rzepakowy – 30 ml
  • Fasola czerwona – 200 g
  • Woda gazowana – 180 ml

naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

zaparzaczu do herbaty wymieszaj jedną łyżeczkę oregano i ziół prowansalskich. Włóż do filiżanki i zalej przez około sekundę przesiąkającą wodą. W misce wymieszaj jogurt, przeciśnięty czosnek, majonez i ketchup. Dodaj pół łyżeczki soli i odcedzone przyprawy. Całkowicie wymieszaj i przechowuj. Połącz mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną, dwie łyżki oleju, szczyptę soli i dużą miskę. Za pomocą miksera wymieszaj ciasto i odstaw na dwadzieścia minut lub do momentu, gdy zacznie trochę gęstnieć. Podziel cebulę na dwie części. Za pomocą sitka odcedzamy czerwoną fasolę i kukurydzę. Pokrój paprykę gulaszową w minimalne, mocne kształty i pozbądź się nasion. W naczyniu rozgrzej jedną łyżkę oleju. Dusimy w nim cebulę, aż będzie miękka. Następnie należy dodać mięso mielone i smażyć, aż stanie się brązowe. Uwzględnij smaki, takie jak gulasz fasolowy i przecier pomidorowy: po łyżeczce bazylii, słodkiej papryki, domowego pieprzu i odrobiny soli. Po dokładnym wymieszaniu dodać kukurydzę i fasolę. Przykryj i gotuj razem w niskiej temperaturze. Od czasu do czasu zamieszaj. W międzyczasie podgrzej naczynie z naleśnikami. 3/4 łyżeczki gracza usmaży z obu stron. Rozsmaruj sos na wszystkich naleśnikach, gdy będą gotowe, a następnie złóż je na pół, tworząc trójkąty. Umieść naleśniki na talerzu i polej je sosem czosnkowym. Mieć smaczny posiłek!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *