Jak zrobić Pączki na krupczatce

Polecam przepis bo pączki są bardzo dobre prawie nie chłoną tłuszczu, a na drugi i trzeci dzień również są smaczne. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków

Składniki na pączki na krupczatce:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • ok. 25 ml spirytusu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • kieliszek spirytusu – do roztapianego tłuszczu
  • 1 szkl+3 łyżki mąki krupczatki
  • ok. 50-60 ml oleju
  • smalec do smażenia
  • marmolada do nadziewania
  • 6 – 7 żółtek
  • 2 szkl mąki tortowej

pączki na krupczatce Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Zestalić mąki w misce; Zrób dziurę, dodaj trochę mąki, cukru, ciepłego mleka i drożdży, które zostały dodane przez mieszanie, i pozwól mu rosnąć przez około dziesięć minut. Po ubiciu białek z cukrem i olejem na puszystą masę, dodajemy mąkę i zakwas do miski. Po wyrobieniu ciasta z solą i pozostałym mlekiem dodać spirytus i ekstrakt. Ciasto będzie mogło rosnąć, aż podwoi swoją objętość, jeśli miskę przykryjemy ściereczką. 2 Wyrośnięte ciasto rozłożyć na stole i przy pomocy szklanki rozciągnąć na około 2,5 cm grubości. Pączki należy pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut po umieszczeniu na ściereczce i przykryciu inną ściereczką. 3 W rondlu połącz alkohol i smalec, aż się roztopi, a następnie dodaj pączki, gdy się rozgrzeją. Powinni poruszać się bez przeszkód. Smażone z każdej strony. Po upieczeniu ułożyć na ręczniku papierowym. Napełnij konfiturami i oprósz cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *