Jak zrobić Pączki na ziemniakach

pączki na ziemniakach – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3 żółtka
  • 20 dag tłuszczu
  • ½ szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 3 całe jajka

pączki na ziemniakach Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inny przepis

Pączki orkiszowe pełnoziarniste Zaczynamy od podbicia, łącząc jedną łyżkę cukru i ciepłe mleko z rozgniecionymi drożdżami. Używając trzepaczki, całkowicie wymieszaj dwie łyżki mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie połącz dodatkową mąkę z suchymi składnikami, takimi jak sól, cukier i zing. Dodać żółtka, sok pomarańczowy, zakwas i ciepłe masło. Pracuj, aż ciasto będzie odchodzić od miski i rąk. Przykryć materiałem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego małe pączki wielkości orzecha włoskiego. Umieść na nim tkaninę i pozostaw na około 20 minut. W garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy pączki partiami (maksymalnie osiem sztuk, żeby olej nie wystygł). Z jednej strony podgrzewaj przez około cztery minuty, przykrywając pokrywką. Odwróć pączki i piecz je przez dodatkowe cztery minuty bez pokrywki. Rozkładamy na ręczniku. Użyj lukru zrobionego z cukru pudru i soku z cytryny, aby udekorować jak najwięcej. Możemy zastosować posypkę w paski pomarańczy. Jedz ze swojej uczty!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *