Jak zrobić Pączki z piwem

Puszyste i smaczne.

pączki z piwem – lista składników:

  • słoiczek konfitury z dzikiej róży lub innej
  • ½ butelki piwa
  • szczypta soli
  • 12 dag drożdży
  • ½ kostki margaryny (rozpuszczonej)
  • 12-15 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • mąka pszenna 1 kg

pączki z piwem Przygotowanie:

Zobacz również: inna receptura

Wykonanie: Aby zrobić zakwas, wymieszaj dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru, pięć łyżek mleka i drożdże przez dziesięć minut. Do mąki wlać dwie łyżki gorącego lagera i po podgrzaniu wymieszać. W każdym razie mąka będzie dowolna i lekko lagerowa. Ubić żółtka z cukrem i wymieszać z mąką, ubić i resztę piwa. Po kilku minutach wyrabiania dodać roztopioną margarynę i szczyptę soli. Kontynuuj wyrabianie ciasta, aż będzie elastyczne i klei się do dłoni. Gdy podwoi swoją objętość, odstawić do ponownego wyrośnięcia i uformować pączki dodając do każdego po łyżeczce dżemu. Ciasto wchłonie mniej tłuszczu, jeśli będzie smażone w głębokim tłuszczu. Posyp cukrem pudrem ręcznik papierowy, aby przypominał pieczone pączki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *