Jak zrobić Piernikowe babeczki MÓZGI

Wielkimi krokami zbliża się halloween, więc dziś do zaoferowania mam przepyszne babeczki, ale nie byle jakie, tylko obłędnie PIERNIKOWE! Ich korzenny smak idealnie się komponuje z dwoma wyśmienitymi masami: bezowo-truskawkową i delikatnie maślaną z kaszy mannej. Oczywiście nie brakuje w nich też tradycyjnych powideł i rozpływającej się mlecznej czekolady. Na co jeszcze czekacie, spróbujcie tych straaaaaszych pyszności!!!

Składniki na piernikowe babeczki:

  • – 1 szklanka cukru
  • – szklanka cukru
  • – 8 łyżek grysiku
  • – 6 jaj
  • – 1 szklanka miodu
  • – powidła śliwkowe do środka babeczek
  • – szklanka mocnej, gorzkiej herbaty
  • – 1 szklana oleju
  • – sok wiśniowy do dekoracji
  • Składniki na ciasto:
  • – pół opakowania goździków
  • *dodatkowo:
  • – 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Składniki na masę grysikową:
  • – 6 białek
  • – 3 szklanki mleka
  • – 3 łyżeczki cynamonu
  • – 4 łyżki cukru
  • – opakowanie przyprawy do piernika
  • – 3 szklanki mąki
  • – 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem bezowy:
  • – 1 dżem truskawkowy
  • – pół kostki masła
  • – pół kostki masła

piernikowe babeczki Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: babeczki z daktylami

1. Wykonanie: Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj schłodzony tłuszcz i szybko nakrój nożem, aż ciasto będzie wyglądało, jakby się rozpadło. Następnie dodać żółtka i sól do smaku. Mieszaj szybko, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia przez około 40 minut w skrzyni lodowej. Delikatnie oprósz powierzchnię roboczą mąką przed rozłożeniem schłodzonego ciasta na grubość około 3 mm. Wytnij koła nieco większe niż wymiary foremek do ciasta z wycięciem. Wypełnij foremki wysmarowane roztopionym masłem. Przygotuj na złoty kolor, około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Budyń bez cukru należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 450 mililitrach mleka, a następnie schłodzić pod przykryciem. Mleko do golenia działa jak osłona dla orzechów. Miksuj po 10 minutach. Margarynę i cukier puder należy ubić na puszystą masę. Schłodzony budyń i orzechy należy następnie mieszać porcjami ze śmietaną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Olej migdałowy można dodać pod koniec procesu mielenia. Przed posypaniem babeczek śmietaną, posypką czekoladową i mielonymi orzechami, pozwól im ostygnąć.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *