Jak zrobić Płonące naleśniki

Francuskie naleśniki suzette z kawałkami brzoskwini oraz likierem są bardzo łatwym jak również efektownym pomysłem na podwieczorek. Maślane naleśniki w połączeniu ze słodkim likierem nadają charakteru temu daniu.

płonące naleśniki – lista składników:

  • •szczypta soli
  • •20ml likieru pomarańczowego
  • •mała puszka brzoskwiń+sok
  • •2 łyżeczki cukru waniliowego
  • •250ml mleka
  • •50g masła
  • SOS SUZETTE:
  • •4 łyżki cukru
  • •1 jajko
  • •140g przesianej mąki
  • CIASTO NA 4 NALEŚNIKI:
  • •1 łyżka roztopionego masła klarowanego

płonące naleśniki Jak przygotować:

Zobacz także: inna receptura

NALEŚNIKI: Za pomocą drążka połączyć wszystkie składniki w misce, aż utworzą jednolitą masę. W gorącym naczyniu podsmaż naleśniki, aż będą delikatnie błyszczące z obu stron. Zwiąż chusteczki. 2 SAUCE DE SUZETTE: cztery połówki brzoskwini przeciętej na pół. Resztę możesz wykorzystać dla potencjalnej korzyści. Na małym ogniu podgrzej cukier w pojemniku. Zrób wszystko, aby nie wstrząsnąć patelnią ani nie zmiksować całej struktury rozgrzewającej. Po dodaniu i zmiękczeniu soku i cukru dodać margarynę. Chwilę zamieszaj. Na początku karmel może wyglądać na grudkowaty, ale ostatecznie się rozpuści. Dusić przez jakiś czas do zgęstnienia. Smaż złożone hotcakes przez dwie minuty z każdej strony w papierowym ręczniku przed dodaniem ich do sosu. Lekko podsmażone naleśniki skropić likierem i ostrożnie podpalić. Zjedz swoją ucztę!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *