Jak zrobić Półkruche ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą, które robi się bardzo szybko i smakują nie tylko dzieciom.

półkruche ciasteczka – składniki:

  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g masła zimnego
  • 1 małe jajko
  • Pastylki czekoladowe lub kilka kostek czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 160 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g masła orzechowego w proszku lub tradycyjnego (wtedy nie dodaje się mleka)

półkruche ciasteczka Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny przepis

1. W misce wymieszaj suche składniki z masłem do uzyskania konsystencji piasku. 2. Z pozostałych mocowań, z wyjątkiem kawałków czekolady, ułożyć gładkie ciasto. Będzie niesamowicie lepki i gęsty. 3. Nakładając ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj kilka płatków czekolady do każdego ciastka. 4. Włóż smakołyki do piekarnika nagrzanego do 190° na górze – pojemność dolna, podgrzewaj przez około 20 – 25 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *