Jak zrobić Sos czosnkowy z fetą

Oryginalne zastąpienie soli

sos czosnkowy z fetą – składniki:

  • cukier (niekoniecznie), pół łyżeczki
  • FETA, dodać tyle, żeby sos nie był zbyt gęsty i za słony
  • jogurt naturalny, 1 duże opakowanie
  • majonez, 2-3 łyżki
  • czosnek, 4-5 ząbków, jak kto lubi
  • szczypiorek lub koperek

sos czosnkowy z fetą Jak zrobić

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

Jeśli chcesz, możesz również dodać cukier i pokrojoną w drobną kostkę fetę do mieszanki jogurtowo-majonezowej. Dostosuj ilość do swoich upodobań, aby nie była ani zbyt ostra, ani zbyt gęsta. Naciśnij czosnek za pomocą prasy. Drobno posiekaj koper lub szczypiorek, aby je skonsolidować. Umieszczenie go w lodówce przed podaniem jest idealne. Można doprawić pieprzem lub dodać ogórka mielonego z tarki o małym przekroju, jeśli ktoś lubi. 2 Wymieszaj majonez z jogurtem. Możesz dodać opcjonalnie cukier i pokrojoną w drobną kostkę fetę (ilość zależy od twoich preferencji, aby nie była zbyt ostra ani gęsta). Naciśnij czosnek za pomocą prasy. Aby dodać koperek lub szczypiorek, drobno je posiekaj. Przed podaniem włóż do lodówki. Jeśli chcesz, możesz posiekać pieprzem lub dodać kolejny ogórek zmielony na drobnej tarce poprzecznej.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *