Jak zrobić Wielkanocne małe babeczki do koszyczka

Bardzo proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z wiśniami. Małe babeczki na wytrawnie, z dodatkiem bazylii, suszonych pomidorów i mozzarelli. Ostatnio bardzo często przygotowuje takie małe babeczki zamiast placka, każdy podchodzi i podjada kiedy chce a nie ciągle okruszki i nóż brudny. Małe babeczki o smaku szarlotki świetnie sprawdzą się w jesienne dni jako mała, słodką przekąską do kawy czy herbaty. Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a tymi najbardziej uwielbianymi są klasyczne waniliowe lub czekoladowe.
Babeczki z rabarbarem to wyśmienita propozycja babeczek z dodatkiem kwaśno słodkiej rośliny. Rabarbar to jedna z najpopularniejszych roślin w okresie letnim. Z jego użyciem najczęściej przygotowywany jest kompot z jabłkami lub truskawkami oraz ciasto drożdżowe, lub jogurtowe. Jest on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i jest on tam powszechnie nazywany rośliną do ciast. Rabarbar im mniej dojrzały tym jest bardziej kwaśny. Dojrzałość rabarbaru rozpoznajemy po jego kolorze, ten zielony z odrobiną koloru czerwono różowego jest niedojrzały, im bardziej różowy, tym bardziej dojrzały. Ten różowy kolor nadaje kompotowi wyjątkowy kolor. Rabarbar jest bardzo zdrowy, jest bogaty w witaminę C, witaminę E oraz witaminę A, a także potas i fosfor. Rabarbarowe muffiny możesz przerobić na bardzo zdrowy wypiek, zamieniając jedynie dwa składniki. Zamiast mąki pszennej tortowej wykorzystaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego użyj ksylitolu lub erytrytolu, możesz nawet wymienić tylko połowę cukru, a babeczki już będą zdrowsze. Takie muffiny idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako dodatek do drugiego śniadania, a także jako podwieczorek i słodka przekąska na przykład na imprezie czy spotkaniu. Przepis na babeczki z rabarbarem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Muffiny z rabarbarem możesz wykonać także z dodatkiem truskawek czy kruszonki. Rabarbar świetnie skomponuje się także z jabłkami czy morelami. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami, jednak nie zapomnij wykonać babeczek z samym rabarbarem.
Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Te małe babeczki są pełne wyśmienitego smaku i aromatu. Z powodzeniem wykonasz je z pomocą dzieci. Kremem, który wymyśliłam ozdobicie bez problemu torty czy małe babeczki, lekko zastyga, ale jest nadal puszysty, jednak wzór zostaje zawsze w tej samej formie. Bardzo smaczne małe tartaletki w sam raz na dwa kęsy. Ostatnio bardzo często przygotowuje takie małe babeczki zamiast placka, każdy podchodzi i podjada kiedy chce a nie ciągle okruszki i nóż brudny.
Idealne babeczki do koszyczka wielkanocnego i do podzielenia się z najbliższymi.

małe babeczki – składniki:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 olejek śmietankowy

małe babeczki Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: ciasteczka orzechowe

1. Wymieszaj białka, cukier i żółtka, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać na niskich obrotach do połączenia się skrawków, następnie delikatnie wymieszać z majonezem i olejem. Foremki posypać bułką tartą i margaryną, a następnie wlać mieszankę do foremek do 1/3 poziomu. Przygotuj w 160 stopniach przez około 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka ujawni prawdę.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *