Jak zrobić Zapiekane naleśniki z serem i bananem

Naleśniki nadziewane masą serowo-bananową, zapiekane z waniliowym sosem z cynamonem. Idealne na obiad lub deser. Bardzo łatwe i efektowne danie.

Składniki na zapiekane naleśniki z serem:

  • Jogurt naturalny – 1 łyżka
  • Jajko – 1szt
  • Mleko – 250ml
  • Olej – 1 łyżka + do smażenia
  • Naleśniki (na 10 szt na patelni 26cm):
  • Mąka pszenna – 240g
  • Jogurt naturalny – 180ml
  • Cukier – 1 łyżka
  • Cukier waniliowy – 2 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Woda – 250ml
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana – 1 łyżeczka
  • Banan – 2szt
  • Masa:
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ser biały – 300g
  • Cukier – 1 łyżka
  • Jajko – 1szt
  • Dodatkowo – olej do nasmarowania formy
  • Rodzynki – 1 łyżka
  • Sos:

zapiekane naleśniki z serem Jak przygotować:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

Mieszamy łyżką skrawki naleśników. Powtórz mieszanie po dziesięciu minutach. Smażyć z różnych stron w natłuszczonym naczyniu. Masa: Przez dziesięć minut rodzynki zanurza się we wrzącej wodzie. Po tym czasie odcedź je i przekrój na pół, jeśli są za duże. Za pomocą widelca rozgnieć banany i twaróg. Zmiksuj dodatkowe składniki. Podziel dwa ciepłe bułeczki na trzy części i wypełnij je nadzieniem. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym lub natłuszczonej blasze do pieczenia, jak pokazano na rysunku. 3 Połącz składniki na sos. Sosem polać naleśniki. W 180 stopniach piec 40 minut od góry do dołu. 4 Podawaj naleśniki od razu.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *