Jak zrobić Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru

Zdrowe pączusie bez smażenia w głębokim tłuszczu i cukru

Składniki na pączki orkiszowe:

  • -pół łyżeczki soli
  • +1 jajo do wysmarowania
  • +ulubiony dżem (u mnie truskawkowy domowej roboty)
  • -200 ml mleka letniego
  • -2 opakowania drożdży suchych (14 g)
  • -kostka masła extra rozpuszczonego i ostudzonego
  • -dosłodzić wedle uznania
  • +papilotki do babeczek
  • -1 łyżeczka cukru/słodzika
  • -4 jaja
  • -1 żółtko
  • -650 g mąki orkiszowej

pączki orkiszowe Jak przygotować:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Zrób otwór w środku dużej miski, aby umieścić w niej mąkę. Wymieszaj cztery łyżki mleka, łyżeczkę cukru lub innego cukru i drożdże (tak jakby). Po bokach będzie trochę mąki, ale tak powinno być, więc nie przejmuj się tym. Przykryj ściereczką i kontynuuj wznoszenie przez około dziesięć minut. 2. Gdy drożdże wyrosną, dodaj sól, cukier lub ulubiony środek słodzący, pozostałe mleko i wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym. Od tego momentu wbijaj po kolei żółtka z każdego jajka. Na koniec rozcierać małymi porcjami rozpuszczonej margaryny, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. W ciepłym miejscu przykryć i odstawić do wyrośnięcia. około godziny) Podziel masę na cztery części i delikatnie ułóż z niej roladę na oprószonym mąką blacie. Pozostałą część należy rozwałkować na grubość około 1 cm. Resztę umieść w trudno dostępnym miejscu pod materiałem. 4. Ze zwykłego kieliszka wytnij kółka na knedle (dekoracje możesz dodać do reszty ciasta w późniejszym czasie). 5. Na środek ciasta wykładamy pół łyżeczki dżemu i delikatnie spłaszczamy dłonią. Składamy go jak pierogi, sklejając ze sobą końce. Przyklej oprawioną piłkę do dolnej części papierowego kubka. Dla mnie każda bryłka zawiera 16 kawałków, które są gotowane w brojlerach. Aby odpowiednia ilość wyrosła, przykryj ściereczką na 15 minut. Od tego momentu smarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Aby ukończyć miksturę, ponownie wymieszaj środki. Po wytarciu z grilla i ostygnięciu posypać cukrem pudrem (użyłam cukru mielonego)


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *