Jak zrobić Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem

Moje dietetyczne naleśniki z bananami sprawdzą się jako pomysł na lunch lub deser w ciągu dnia. Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z bananami i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
Gdy masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z bananami sprawdzą się jako pomysł na lunch lub deser w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z bananami, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko, będą dobre na śniadanie dla dzieci, ale też na obiad dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego! Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z masłem orzechowym i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W trakcie mieszania możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
Pamiętaj jednak, aby nie używać zbyt dużo cukru, wtedy naleśniki mogą przyklejać się do patelni.
Jeśli masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny. Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Zielone naleśniki nie tylko dla najmłodszych. Ja zielone naleśniki przygotowuję dla dzieci (choć dorośli cieszą się na nie wcale nie mniej :)), do tego można wybrać farsz wytrawny lub słodki. Przepis na zielone naleśniki zabarwione szpinakiem .

Składniki na zielone naleśniki:

  • ketchup
  • grillowania (u mnie: czerwona, żółta i zielona papryka, cukinia
  • żółty ser
  • 100g posiekanego szpinaku
  • 3 małe jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • morska
  • 1 łyżka oleju
  • chilli w proszku, sól
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1łyżeczka sosu peri-peri
  • 1 łyżeczka czosnku
  • rzepakowego
  • pszennej
  • rzepakowego

zielone naleśniki Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

Flapjacks z zieleniną i serem cheddar, grillowane warzywa, a ja grillowałam warzywa na patelni, aż były delikatne. Warzywa należy pokroić w skromniejsze kawałki. Dodaj warzywa na rozgrzaną olejem patelnię do grillowania. Dodaj aromaty, czosnek granulowany i sos peri. Warzywa powinny być grillowane do miękkości. Odłóż na bok.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *