Przepis na Ciasteczka korzenne z miętą

Ekspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku.

Składniki na ciasteczka korzenne:

  • 130g kwaśnej śmietany 18%
  • pół łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek
  • Na lukier:
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty lub kilka kropli miętowych (aptecznych)
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 szklanki cukru
  • 330g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody
  • Składniki na około 25-30 sztuk:
  • 200g cukru

ciasteczka korzenne Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inny przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *