Przepis na Ciasteczka z ciecierzycy

Idealnie miękkie
ciasteczka z ciecierzycy
z dodatkiem masła orzechowego, zdrowszy zamiennik dla ciastek typu
cookies chip
. W mojej wersji ciasteczka z ciecierzycy są
z kawałkami czekolady
co uważam za strzał w dziesiątkę. Możesz wybrać też draże czekoladowe wegańskie.
Ciasteczka z ciecierzycy są
bezglutenowe
, wegańskie, bez mleka, bez cukru. Idealne do podjadania, choć na pewno nie są to ciasteczka niskokaloryczne ze względu na dodatek masła orzechowego. W większości przepisów masła dodaje się pół szklanki, w tym przepisie podaję też alternatywną wersję, trochę odchudzoną 🙂

ciasteczka z ciecierzycy – lista składników:

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3- 4 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (wychodzi z 3 łyżkami, są mniej „rozjechane”, ale smakowo podobne)
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody

ciasteczka z ciecierzycy Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *