Przepis na Delikatne babeczki orzechowe

Kruche babeczki z czekoladą to idealne małe co nieco na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli macie ochotę na babeczki, to polecam Wam
kruche babeczki z czekoladą
. Tego typu wypieki można często kupić w cukierni, z nadzieniem czekoladowym albo kajmakowym, latem za to takie babeczki najlepiej smakują z budyniem i owocami. Dzisiaj jednak pozostanę przy wersji czekoladowej. Babeczki są kruche, wypełnione odrobiną dżemu oraz musem czekoladowym, a z wierzchu ozdobione orzeszkiem.
Kruche babeczki z czekoladą
to idealne małe co nieco na spotkanie z przyjaciółmi. W zależności od upodobań możecie przygotować babeczki bardziej słodkie lub mniej (wykorzystując czekoladę deserową). Jeśli macie ochotę, to babeczki możecie również udekorować owocami, tak jak
tartę z malinami
. Smacznego. Jeśli macie ochotę na babeczki, to polecam Wam kruche babeczki z czekoladą . Zrobiłam je przy okazji
tarty z bakaliami
– wykorzystałam resztki ciasta i upiekłam takie właśnie
kruche babeczki z bakaliami
. Wyszły pyszne, tak samo jak tarta. Jeśli miałabym doradzać, co lepsze, tarta czy babeczki, to powiem tak: w tarcie jest więcej nadzienia i jest słodsza, a babeczki mają więcej kruchego ciasta i są troszkę mniej słodkie.
I jedno, i drugie jest pyszne, i do końca sama nie umiem się zdecydować, które lepsze. 🙂 Przy babeczkach na pewno jest więcej pracy, bo trzeba wyklejać każdą z osobna, ale są też bardziej podzielne. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba zrobienie mniejszej tarty, a z reszty ciasta
kruchych babeczek z bakaliami.
🙂 Smacznego. Zrobiłam je przy okazji tarty z bakaliami – wykorzystałam resztki ciasta i upiekłam takie właśnie kruche babeczki z bakaliami . Wytrawne babeczki z mięsem mielonym i warzywami to ciekawy pomysł na kolację. Zapraszam na pyszne i delikatne babeczki z kubeczka.

Składniki na delikatne babeczki:

  • 1 łyżki śmietany
  • 4 białka
  • 0,5 margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 czubate łyżki capuchinno orzechowego
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • nadzienie
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki

delikatne babeczki Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inna receptura

Po ułożeniu składników na masę na stolnicy i rozmasowaniu ich do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk, delikatne orzechowe ciastka wykładamy ciastem foremki i smarujemy margaryną. W momencie, gdy wszystkie zostaną wylane, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i nastawiamy, aż zaczną się segregować z foremek. Po ubiciu białek na sztywną pianę z solą (według uznania), dodaj kapucynkę i dokładnie wymieszaj przed rozłożeniem łyżki stołowej na każdej babeczce. Na 15 minut wstaw do pieca nagrzanego do 150 stopni.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *