Przepis na Domowe gofry z owocami

Najlepsze gofry – chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko :-). Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste. Pyszne z bitą śmietaną i owocami, idealne na deser!

domowe gofry – składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • owoce według uznania
  • 2 szklanki mleka
  • 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego

domowe gofry Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

do odpowiedniej temperatury, za pomocą blendera połącz mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka w większej misce. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Gotuj jeden kawałek hittera w gorącej gofrownicy przez dwie do trzech minut lub do uzyskania chrupkości i złotego koloru. Na kratce, spoko. Do podania można dodać bitą śmietanę lub dodatki nr 1. Baw się dobrze podczas jedzenia!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *