Przepis na Japońskie naleśniki

Naleśniki japońskie wyróżniają się pośród nich swoją grubością. Są pulchniutkie i grubiutkie, wysmażone na złoty kolor. Ich wnętrze jest lekko słodkie i bardzo wilgotne – przypomina bardziej delikatny suflet, niż zwykłe naleśniki. Bardzo są smakowite i naprawdę robią wrażenie!

Składniki na japońskie naleśniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 ml maślanki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jaja

japońskie naleśniki Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inna receptura

1. W misce ubijaj jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól przez kilka chwil na niskich obrotach. Dodaj pop, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj przez pozostałe 15 do 20 sekund. Dodaj niewielką ilość oleju do komory i użyj średniej siły. Foremki wysmarować całkowicie olejem i położyć na rozgrzaną patelnię do rozgrzania na kilka chwil przed napełnieniem ich do połowy masą do naleśników. Podniosą się, gdy zaczną się nagrzewać. Flapjack powinien być pieczony przez cztery minuty lub do momentu, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki. Gotuj naleśniki przez dodatkowe trzy minuty po delikatnym odwróceniu go szpatułką. Można podać smarowidło i syrop klonowy lub nową typową rzecz.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *