Przepis na Kkwabaegi – koreańskie pączki

Pączek, niby taki oczywisty smakołyk. Jednak w wielu krajach, niemalże w każdym zakątku świata występuje on w swojej niepowtarzalnej wersji. Z nadzieniem, bez, oblane słodkim lukrem czy też gęstym syropem w kształcie kulistym, pierścienia czy innym wymyślnym. Mniejsze bądź większe, na bazie mleka czy nieprzyzwoitej ilości żółtek. Te tutaj mimo, że przybyłe z dalekiej Korei (której?) nie wymagają od nas uzbrajania się w wymyślne składniki wprost z ekskluzywnych sklepów czy azjatyckich bazarów. Są proste i jakże urocze! Ponoć są mało słodkie (poczytajcie)- jednak ja upieram się przy tym, że nie sposób się z tym zdaniem zgodzić. Samo ciasto jest lekko posłodzone, acz cukrowa posypka robi swoje, potwierdzili to domownicy. Myślę, że to kwestia gustu. Pączki polecam jako miłą odmianę od tych tradycyjnych 🙂 Tak na pożegnanie karnawału… a już wkrótce propozycja walentynkowa.

koreańskie pączki – składniki:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła (około 50 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła (około 50 g)
  • Posypka:
  • olej do smażenia (rzepakowy – litr)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 – 4 łyżki cukru białego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka

koreańskie pączki Przygotowanie

Zobacz także: inna ciekawa receptura

Ciepłe mleko zawiera drożdże, mleko, cukier i margarynę, którą rozmiękczyłam i dodałam pod koniec. Dodaj jajko, gdy mieszanka zacznie rosnąć. Połącz starter, sól i przesianą mąkę w misce. Połączenie jest wykonane przez nas. wstać, przygotowany do wyjścia na 90 minut. Następnie kontroluj i daj powstać jeszcze raz. Następnie dzielimy je na 16 części i zwijamy w rolki. Następnie zwijamy je (jeden koniec zwijamy w dół, drugi koniec w górę), sklejamy ze sobą, a następnie składamy na pół. Odwróć naleśnik i kontynuuj smażenie przez dodatkowe 15 minut po tym, jak ciasto wzrośnie do stanu spuchniętego. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju. Mieszankę cynamonu i cukru przenosi się do dwóch odtłuszczonych pączków. Możemy pomóc.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *