Przepis na Mini pączki serowe w 5 minut

Pączki serowe można przygotować także z proszkiem do pieczenia zamiast z sodą. Oponki z sera z wiaderka to wspaniały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oponki nie zawierają dodatku drożdży, dlatego są dużo szybsze do przygotowania. Oponki można przygotować dla niezapowiedzianych gości jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na oponki z sera z wiaderka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, ser z wiaderka, cukier, soda oczyszczona, jajka, cukier z prawdziwą wanilią, olej rzepakowy.
Jak zrobić oponki z sera z wiaderka? W misce umieść jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Do masy dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników. Do masy twarogowej dodaj mąkę pszenną, sodę i cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszaj dokładnie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto na oponki rozwałkuj cienko i wytnij szklanką koła. W nich wytnij kieliszkiem dziurkę. Oponki smaż partiami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Smażenie na głębokim tłuszczu nie powoduje wnikania tłuszczu do ciasta. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę, aby oponki nie nasiąkały olejem.
Podsumowując oponki z mielonego twarogu mają bardziej gładką konsystencję. Pączki serowe można przygotować także z proszkiem do pieczenia zamiast z sodą. Pyszne oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni pod przykryciem. To może skusicie się na odrobinę zdrowsze pączki pieczone ? Pyszne pączki pieczone – miękkie i puszyste z nutką miętowego kremu z białą czekoladą ! Macie dość pączków? To może skusicie się na odrobinę zdrowsze
pączki pieczone
? Zdrowsze to dużo powiedziane, ale na pewno mniej tłuste. 🙂 Z tego ciasta możecie też śmiało zrobić pączki smażone czy
oponki
, ale ja dzisiaj proponuję takie pieczone. Najbardziej lubię
pączki z różą
(szczególnie te
kupowane przy Nowym Świecie
), polane lukrem i posypane migdałami. Dzisiaj wersja pieczona. Zamiast róży użyjcie dowolnego dżemu, budyniu lub nutelli. Wszystkie pyszne.
Macie swoje ulubione nadzienie do pączków? Koniecznie się nim podzielcie, chętnie takich spróbuję.
Ciasto drożdżowe na pączki
z tego przepisu jest bez jajek, bardzo dobre, pączki wychodzą puszyste i, co ważne, nie musicie myśleć, co
zrobić z białkami
. Smacznego. Chyba każdy z Nas jadł chociaż raz mini pączki a w tłusty czwartek wręcz jest to wskazane Podobno kto nie zje chociaż jednego to nie będzie miał szczęścia przez cały rok. Moja propozycja to mini pączki, które wszyscy dobrze znają, jednak nie każdy zna przepis lub ich sam nie robił. Oponki to odmiana pączków w kształcie obręczy. Pączkami zajadano się już w starożytnym Rzymie. Na początku podawano je w wytrawnym wydaniu. W polskiej kuchni nadziewane były słoniną i spożywano je w okresie karnawału. Obecnie najwięcej pączków spożywane jest podczas Tłustego Czwartku, czyli w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wówczas sprzedawane jest około 100 milionów pączków i szacuje się, że każdy Polak zjada ich tego dnia około 2,5 sztuki. Jest to związane z przesądem, który sugeruje, że odmówienie sobie tego dnia słodkiej bułeczki sprzyja niepowodzeniu w życiu. Jeden pączek dostarcza około 300 kcal, ale całkowita wartość energetyczna zależy od stopnia wchłonięcia tłuszczu przez ciasto.
Oponki Thermomix przygotujesz w zaledwie kilka chwil, dlatego to świetne rozwiązanie, jeśli jeszcze nie zjadłeś słodkiej, smażonej bułeczki.
Ten prosty przepis na oponki z Thermomixa przygotujesz z kilku składników. Potrzebny będzie twaróg, mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana, ocet, soda i proszek do pieczenia. Do smażenia potrzebny będzie olej.
Na początku rozdrobnij twaróg w Thermomixie. Zajmie to około 23 sekundy. Następnie dodaj pozostałe składniki potrzebne do ciasta i wszystko razem wymieszaj przez 30 sekund. W tym czasie stolnicę obsyp mąką. Ciasto przełóż na stolnicę i chwilę wyrabiaj dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj szklanką koła, a na ich środku kieliszkiem kolejne kółeczko. Oponki odkładaj na bok. Środek możesz uformować w kuleczki- mini pączki. Tak przygotowane ciasto smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, wystudzone oponki podawaj posypane cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić oponki w Thermomixie. Sami widzicie, że są łatwe w przygotowaniu. Te pyszne, szybkie bułeczki to świetny deser nie tylko na Tłusty Czwartek i nie tylko dla dzieci.
Jeśli chcesz, by oponki Thermomix były jeszcze smaczniejsze to przed podaniem, posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. To nada im jeszcze dodatkowego rozgrzewającego charakteru, szczególnie gdy zima nie odpuści na kilka dni przed Wielkim Postem. W każdym wydaniu będą naprawdę dobre.
Karnawałowa przekąska, którą przygotujesz w ekspresowym tempie. Są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego z tym przepisem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Z podanego przepisu wychodzi około 20 małych pączusiów.

mini pączki – lista składników:

  • łyżeczka wódki
  • 150 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

mini pączki Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *