Przepis na Miodowe muffinki marchewkowe z orzechami

Składniki na muffinki marchewkowe z orzechami:

  • 1 pomarańcza
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • dekoracja
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • : 50 g białej czekolady + 4 łyżki jogurtu naturalnego + kawałki orzechów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów włoskich
  • 250 g marchewki
  • 1 cukier wanilinowy

muffinki marchewkowe z orzechami Jak zrobić:

Zobacz również: inny ciekawy przepis

jednej foremce na muffiny powinno zmieścić się dwanaście foremek na babeczki. Za pomocą tarki o małej siatce przekrój marchewki i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dodaj drobno zmielony pomarańczowy poncz (można zostawić prasę do przycinania). Do garnka wlej 30 mililitrów soku z rozgniecionych pomarańczy (pozostały sok można wykorzystać do innych celów). Rozpuść miód i posiekaną pastę na małym ogniu, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia i dodaniu mleka i jajek wszystko mieszamy rózgą. Dodaj cukier waniliowy, cynamon, rozdrobnione orzechy, szczyptę soli i surowy cukier do drugiej miski i przesyp mąkę proszkiem do pieczenia i popem do pieczenia. Wymieszaj całkowicie. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj marchewkę, aż do połączenia suchych i mokrych mocowań. Przygotuj w nagrzanym piecu z biszkoptem w foremkach do babeczek. Piec przez godzinę. Odnośnie poprawki: polać bułki mieszanką jogurtowo-czekoladową, posypać ponczem pomarańczowym i ulepszyć orzechami.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *