Przepis na Najlepsze domowe pączki

Doskonały przepis na domowe pączki – lepsze niż z cukierni

najlepsze domowe pączki – składniki:

  • 30 g drożdży świeżych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 250 g marmolady (lub innego nadzienia)
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 35 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 5 żółtek
  • cukier puder do posypania lub lukier

najlepsze domowe pączki Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka

Zrób podwyżkę: rozpuść drożdże w wodzie i rozetrzyj je w misce z jedną łyżką cukru. Mąkę i jedną łyżkę płynnych drożdży należy wymieszać. W tym momencie dodaj trzy łyżki ciepłego mleka i ponownie zmiksuj. Przykryj miskę materiałem i daj podwyżkę na około 30 minut. Powinien nastąpić znaczny wzrost objętości. Za pomocą blendera ubijamy żółtka z nadmiarem cukru (50 g mniej niż 1 łyżka do ubijania) i cukrem waniliowym do uzyskania lekkiej i gęstej masy, która zasadniczo zwiększy swoją objętość (miksować ok. 7 minut). Olej i rozpuszczoną margarynę zmiksować. Do utartych z cukrem żółtek dodać przesianą mąkę (400 g minus 1 łyżka na zaczyn), dodatkowe mleko (200 ml krótkie 3 łyżki na zaczyn) i wyrośnięty. Zagniataj ciasto rękami przez około 5 minut, aż po połączeniu wszystkiego łyżką będzie gładkie i jednolite. Od tego momentu dodaj niewielką ilość kombinacji oleju i margaryny i całkowicie ułóż rękami. Dodaj ducha na końcu, a następnie ponownie ugniataj. Ciasto należy wyrabiać przez 10 do 15 minut. Ciasto powinno rosnąć przez 60 do 60 i pół minuty w ciepłym miejscu z miską przykrytą tkaniną. Następnie przez kilka minut wyrabiać ciasto na stolnicy. Posyp trochę mąki na wierzchu ciasta, jeśli stanie się zbyt lepkie. Uformuj z ciasta kulki o wadze około 55 gramów, okrągłe i nieznacznie wyrównane. Połóż je na powierzchni. Przygotowane pączki przykryć wilgotną ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Aby wybrać, czy olej jest odpowiednio gorący, wrzuć kawałek mieszanki do oleju i wciśnij. Jeśli ciasto natychmiast zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, olej jest wystarczająco gorący. Temperatura oleju powinna wynosić około 175°C. Odwróć pączki przed włożeniem ich do oleju. To powinna być ta strona, która była podniesiona jako pierwsza, kiedy się podnosili. Pod przykryciem smaż pączki przez około 2,5 minuty. Po wyeliminowaniu osłony obróć pączki z powrotem do przodu. Kontynuuj smażenie przez 2,5 minuty. Usmażone pączki układamy na talerzu przymocowanym ręcznikami papierowymi. Pączki można nadziewać, schładzać lub posypywać cukrem pudrem po ich nieznacznym ostygnięciu.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *