Przepis na Naleśniki pikantne z grzybami

naleśniki pikantne – składniki:

  • 50 ml śmietany
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 8 dag mąki
  • 2 łyżki cebulki pokrojonej w kostkę
  • 150 ml śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 dag masła
  • 5 łyżek oleju
  • 50 dag pieczarek
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 2 jajka
  • pieprz

naleśniki pikantne Przygotowanie

Zobacz również: gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Pikantne naleśniki z grzybami W dużej misce połącz mleko, mąkę i szczyptę soli. Mieszaj mieszaninę przez około 15 minut przed dodaniem dwóch łyżek szczypiorku. Pieczarki kroimy na pół. Podsmaż zgnieciony czosnek i cebulę w 2 łyżkach oleju i margaryny w pojemniku. Ciągle mieszaj, dodając grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Do smaku dodać sól i pieprz. Dodaj śmietanę do pieczarek po ich wymieszaniu ze śmietaną. Od czasu do czasu mieszając, sos powinien gotować się przez kolejne pięć minut na małym ogniu. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Przenieś smażone naleśniki jeden po drugim w ciepłe miejsce. Rozłóż niewielką ilość sosu grzybowego na każdym naleśniku. Po złożeniu naleśników na wierzchu ułożyć pozostały szczypiorek.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *