Przepis na Naleśniki po bretońsku, z mąką gryczaną

Składniki na naleśniki po bretońsku:

  • olej do smażenia
  • 20 dag szynki wieprzowej
  • 2 szczypty soli
  • 4 jajka
  • 6 dag mąki pszennej
  • 4 dag masła
  • jajko
  • 20 dag sera ementaler
  • 7 dag mąki gryczanej
  • 250 ml mleka

naleśniki po bretońsku Jak zrobić

Zobacz także: ciasteczka serowe z marmoladą

czterdzieści minut 1000 kalorii; orientacyjny koszt jednej części 5 zł • Przepis na 4 sztuki. 2 Mąkę pszenną i gryczaną przesiać do miski. Dodaj jajko, sól i mleko do innej miski i wymieszaj. Stopniowo wlewaj je do miski z mąką, cały czas mieszając. Połącz stopione masło i ciasto w rondelku. Wyjdź na sześćdziesiąt minut. 3 Lekko podsmaż naleśniki na oleju na gorącej patelni. 4 Szynkę kroimy w cienkie paseczki, cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozłóż naleśniki na blasze do pieczenia i posyp je cheddarem i szynką. Wbij jajko w środek każdego naleśnika, podążając za krawędziami. 5 Włóż talerz do grilla nagrzanego do 160°C. Podgrzewaj, aż białko się zetnie, a cheddar odpręży. źródło: życie i pani


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *