Przepis na Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane z serem

Bardzo sycące i pyszne danie, alternatywa dla mięsożerców.

naleśniki z mięsem mielonym zapiekane – lista składników:

  • Świeża bazylia
  • Sos pomidory z puszki wrzucamy do garnka i chwilę dusimy (3 min na mocnym ogniu) po czym dodajemy rozcieńczony przecier pomidorowy dorzucamy przyprawy i posiekaną wcześniej swieżą bazylię, gotujemy 5 min pod przykryciem na srednim ogniu.
  • Wędzona papryka w proszku
  • Farsz mięsny:
  • Składniki na naleśniki dokładnie łączymy i smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
  • Pieprz
  • Pieprz
  • 2 średnie cebule lub 4 szalotki (moim zdaniem szalotki dają lepszy smak)
  • Zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • Smacznego!
  • Sól
  • 2/3 łyżki oleju
  • Zioła prowansalskie
  • 200ml koncentratu pomidorowego rozcieńczonego ze 150 ml wody
  • 500 ml mleka
  • Sos pomidorowy: ( 1/2 sosu przeznaczona jest do farszu reszta do polania złożonych i rozłożonych na blasze nalesników)
  • 2 jajka
  • Kulki mozzarelli
  • Puszka pomidorów z puszki krojonych
  • Cebulę/szalotkę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na patelni, gdy cebula / szalotka zrobi suę złocista wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażamy. Dorzucamy mięso ( opcjonalnie papryczkę jalapeno ) i przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy wszystkie przyprawy i dokladnie łączymy na patelni z mięsem(opcjonalnie: w tym momencie można dorzucić kukurydzę z puszki) gdy mięso będzie już ładnie przesmażone dolewamy do niego połowę sosu i zagęszczamy mąką z wodą odstawiamy farsz do ostygnięcia . w między czasie zagęszczam drugą połowę sosu. po ostygnięciu farszu zabieramy się za skręcanie naleśników ( ja zwijam je w a’la krokiety lub jak stwiedziła moja mama jak gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym zalewam drugą połową sosu. Na wierzchu ukladam kulki mozzarelli oraz odrobinę posiekanej świeżej bazylii ( z braku świeżej bazylii okruszam ziołami prowansalskimi) . tak przygotowane naleśniki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C (góra-dół) 30/35 min lub na 180°C (termoobieg) 15/20 min.
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • Świeża bazylia
  • Na wierzch przed włożeniem do piekarnika :
  • 1,5 szklanki mąki
  • Mąka do zagęszczenia całości (w zależności jak gęsty chcą mieć państwo sos)
  • Ciasto na naleśniki:
  • Sposób przygotowania :
  • Czosnek niedźwiedzi w proszku
  • Przyprawa do szaszłyka
  • Opcjonalnie 🙁 do farszu mięsnego można dorzucić pół średniej papryczki jalapeno, kukurydzę konserwową)
  • Sól

naleśniki z mięsem mielonym zapiekane Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: babeczki z kaszy gryczanej

1. Przyprawy, produkty mleczne, węglowodany, białko mięsne, warzywa i zioła


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *