Przepis na Pączki drożdżowe smażone

Czy też tak uważacie jak ja że pączki to nie tylko w tłusty czwartek ? Przyjaciółka Ela miała ochotę na moje pączusie więc wczoraj wieczorem szybko przygotowałam ciasto i nakleiłam pączusiów ze swojskim dżemem malinowym

pączki drożdżowe – lista składników:

  • 1 litr oleju,
  • 4,5 szklanki mąki pszennej – szklanka poj. 210 ml,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,
  • 1 mały słoik dżemu swojskiego malinowego
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka 2%,
  • 1 łyżka octu 10 %,
  • 0,5 kostki margaryny,

pączki drożdżowe Jak przygotować:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

Zrób dziurę w środku 3,5 szklanki mąki, aby dodać cukier z boku mąki, suszone drożdże i pół łyżeczki cukru i mąki. Do boków dodać całe jajka po wymieszaniu mąki z pozostałym ciepłym mlekiem i sześcioma łyżkami mleka. Więc przygotuj się, przykryj materiałem na 15 minut, aby drożdże mogły zacząć działać. Podczas gdy drożdże pracują, rozkrusz margarynę i pozwól jej ostygnąć. W momencie, gdy ubijak jest używany, a drożdże wykonały rozpoznawalną pracę, wlej margarynę i pracuj, aż margaryna znajdzie się w kombinacji. Podczas pracy uformuj ciasto w gładką, puszystą kulę, dodając ostatnią ilość mąki, na przykład czwartą filiżankę. Zwykle używam rąk do manipulowania ciastem, ponieważ chcę je poczuć. Aby dżem nie wydostawał się na zewnątrz, na posypanym mąką papierze do pieczenia ostrożnie przyklej zaklejoną część do papieru. 4 Gdy poprawa pączków będzie już zauważalna, wlej litr oleju do dowolnego garnka, ale najlepszy powinien mieć 19 cm szerokości i 8 cm szerokości, i podgrzej. Wszystkie przygotowane pączki należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Stamtąd połóż cztery pączki, najlepiej trzy, na podgrzanym pączku i smaż je na złoty kolor z obu stron na niewielkiej ilości gazu, aż będą miękkie. Na gotowe pączki na przygotowanym talerzu pięć ostudzonych pączków posypanych cukrem pudrem lub wedle uznania polewą czekoladową (pączki nie wchłaniają dużo tłuszczu, ponieważ dodaje się ocet). Margaryna dodana do ciasta sprawia, że pączki mają chrupiące wierzchy. Są wyśmienite, ale nie są nadmiernie słodkie, gdy są dopasowane do rodzimego, ostrego dżemu malinowego.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *