Przepis na Pączki ptysiowe.

Takich pączków myślę że nikomu nie muszę przedstawiać, zwane są pączkami hiszpańskimi, gniazdkami.
Fajne na tłusty czwartek.

Składniki na pączki ptysiowe:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • olej do smażenia

pączki ptysiowe Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Wymieszaj mleko i margarynę, podgrzewając je na patelni. Przed dodaniem przesianej mąki ubij ją drewnianą łyżką, aby rozbić ewentualne grudki. Przenieś mieszaninę do lodówki, gdy będzie wyglądać na wypolerowaną. Ubij jajka i proszek do pieczenia w schłodzone ciasto, aż będzie gładkie. Papier do pieczenia podzieliliśmy na kawałki 10×10 cm, pokruszyliśmy koła o szerokości 6 cm, a proces ten powtórzyłam dwukrotnie, aby pączki były większe. 2 Owinięte jeszcze w papier zanurzyć pączki w gorącym tłuszczu. Smaż pączki z różnych stron, aż się ładnie zarumienią. Kanał na bibułce po wyeliminowaniu. 3 Na lukier połączyłam sok z połowy cytryny ze szklanką cukru pudru. Gotowe pączki podawaj z lukrem na ładniejszej stronie. Weź udział w swoim posiłku


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *