Przepis na Pączki z kajmakiem i polewą

Nie ma co ukrywać, że przy pączkach jest trochę pracy i są również czasochłonne, ale ich smak wynagrodzi nam trud. To nic, że są niezwykle kaloryczne i słodkie, raz do roku można takie zjeść. Polecam.

Składniki na pączki z kajmakiem:

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej ( 40 dag )
  • 2 i pół łyżki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • olej do smażenia ( około 2 szklanki )
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 3 żółtka
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka octu lub spirytusu

pączki z kajmakiem Jak zrobić

Zobacz również: inny przepis

1. Wymieszaj mleko, mąkę i jedną łyżkę cukru z drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. 2. Cukier waniliowy i pozostały cukier ubić z białkami i żółtkami na puszystą masę. 3. Ciągle wlewając ciepłe mleko, zagnieść mąkę z ubitymi jajkami, drożdżami drożdżowymi, olejem, octem lub duszą. Zajmujemy chwilę. Następnie ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny. 4. Uzupełnij wyrośniętą mieszankę i użyj ogromnej szklanki, aby wyciąć koła, połóż kawałek toffi na środku, przykryj następnym talerzem, sklej krawędzie i wytnij bardziej bezpretensjonalną szklanką. Dekoracja zostanie wykonana z pozostałej masy kajmakowej; staramy się wykorzystać połowę. 5. Do wyrośnięcia pączki należy odstawić na oprószony mąką talerz na około 30 minut w ciepłe miejsce. 6. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie usuń nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. 7. Do dekoracji zetrzyj cztery kostki czekolady za pomocą tarki z dużymi otworami. Nadmiar czekolady i znaczną część masy kajmakowej rozdrobnić pod prysznicem wodnym na jednolitą masę. Całość rozsmaruj na pączkach, a następnie polej czekoladą. Pozostaw lukier do wyschnięcia. 8. Pączki upieczone dość wcześnie będą cenione.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *