Przepis na Piernikowe muffinki z pomarańczą

Aromatyczne muffiny z pomarańczowym akcentem w środku.

muffinki z pomarańczą – składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej (ok. 300 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • Ciasto:
  • 1-2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/3 szkl mleka
  • 1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • skórka otarta z 2 małych pomarańczy
  • 14 łyżeczek dżemu pomarańczowego
  • 70 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka

muffinki z pomarańczą Jak zrobić:

Zobacz także: babeczki mocno czekoladowe

1. Ciasto: Najlepiej, aby wszystkie mocowania miały temperaturę pokojową! Oddziel pastę w garnku, ostudź. W misce przesiać przyprawę do pierników, skórkę pomarańczową, cukier, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. W naprzemiennej misce połącz ostudzoną margarynę, wyciśniętą pomarańczę, mleko i mokre mocowania. Aby uzyskać spójną, gęstą kombinację, połącz skrawki w dwóch naczyniach. Temperatura pieca powinna wynosić 180 stopni Celsjusza. Kształt biszkoptu wyłóż papilotkami. Do każdej filiżanki dodać pozostałe ciasto, jedną łyżeczkę dżemu pomarańczowego i jedną łyżkę ciasta. W filiżankach powinien być wypełniony w 66%. Jeśli ciasto jest za duże, ciastka mogą nie wychodzić z foremek podczas pieczenia. Podgrzewać w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut (lub nieco dłużej), aż bułki ładnie się urosną, a z grilla zacznie wydobywać się wspaniały energetyczny zapach. Zabić gotowe ciastka i zaraz po ostygnięciu całkowicie wykończyć polewę czekoladową (oddzielić 1-2 łyżeczki typowego kakao w mleku, dodać cukier puder i miksować do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby można dodać mleka). Weź udział w swoim posiłku!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *