Przepis na puszyste naleśniki deserowe

naleśniki w wersji puszystej – nie mylić z pancakes
podane składniki sa na 12-15 naleśników

naleśniki deserowe – składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli i cukru
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 2 szklanki mąki (tzw. biszkoptowa 450)
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

naleśniki deserowe Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Ze szczyptą soli ubij jajka w całości. Jeśli chcesz, aby naleśniki były bardzo puszyste, ubij białka osobno ze szczyptą soli i odstaw na chwilę. Oddzielnie ubij żółtka. 2 Do ubitych jajek (lub żółtek) dodać porcję mleka i dokładnie zmiksować. 3: Ciągle mieszaj ciasto, dodając mąkę, najlepiej krok po kroku przez sito. 4 Dodawać na przemian mleko, mąkę, wodę i szczyptę cukru cały czas mieszając. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardzo puszyste, użyj wody gazowanej. 5 Jeśli nie ubijasz białek w innej misce, dodaj je do ciasta pod koniec i delikatnie połącz wszystko w jedno. 6 Pozostaw ciasto do zgęstnienia na 15 minut. smażymy na patelni lekko posmarowanej ulubionym tłuszczem. Na puszystość placka wpływa 7 elementów, od największego do najmniejszego: – przesianie mąki, dodanie wody mineralnej gazowanej oraz oddzielne ubijanie białek jaj w procesie ugniatania


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *