Przepis na Puszyste Pączki

Palce lizać. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Jest wart polecenia.

puszyste pączki – lista składników:

  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • odrobina soli
  • 250ml mleka
  • 500g mąki
  • 2 łyżki wódki
  • 50g roztopionego i wystudzonego masła

puszyste pączki Jak zrobić:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Do podgrzanego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Drożdże powinny rosnąć w ciepłym miejscu. W misce wymieszaj pozostały cukier oraz białka i żółtka. Ważne jest dodanie mąki i wyrośniętych drożdży. Wykorzystujemy całe ciasto. Zagniecione ciasto należy wymieszać z wódką i ostudzonym, roztopionym masłem. Masuj ponownie ciasto. W ciepłym otoczeniu dobrze wyrobione ciasto powinno wyrosnąć. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 centymetrów. Kolejnym etapem jest zrobienie kółek ze szklanki, nałożenie na nie galaretki, a następnie zrobienie pączków. Przed położeniem pączków na rozgrzanym tłuszczu należy zmienić temperaturę, aby nie zrumieniły się zbyt szybko. Smażymy po dwie minuty z każdej strony. Na ręczniku kuchennym, kanał.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *