Przepis na Pyszne muffinki czekoladowe

Szybkie muffinki z serem i z borówkami i u mnie z kleksem bitej śmietany bo takie suche nie przejdą ;))) Pyszne muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne. Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i słodkie, mimo że nie zawierają cukru. Babeczki na słodko to prosty przepis na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na muffinki bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, kakao, banan, daktyle, mleko, jajka, proszek do pieczenia.
Jak zrobić muffinki bananowe? W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle. Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne muffinki na bazie bananów doskonale sprawdzą się na deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Do babeczek można dodać także gorzką czekoladę, która wzbogaci smak wypieku. Polecam bardzo pyszne muffinki, niezwykle mięciutkie i idealne na podwieczorek. Ciasto i polewa z białej czekolady są słodkie, a lekko kwaśne bakalie przełamują tą słodycz. Zapraszam:) W pół godziny gotowe będą pyszne muffinki, które zrobią furorę podczas Świąt. wystarczy tylko kilka składników aby upiec niezwykle pyszne muffinki, a do tego krem czereśniowy. Jeśli szukasz inspiracji na to, jak upiec naprawdę pyszne muffinki, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

pyszne muffinki – składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 dag mąki
  • 20 dag margaryny

pyszne muffinki Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: inny przepis

Rozpuść margarynę i pozwól jej ostygnąć, aby zrobić pyszne czekoladowe herbatniki. Nad strumieniem wody odstaw czekoladę do ostygnięcia. Po przefiltrowaniu mąki przez sito dodać proszek do pieczenia. Następnie połącz to wszystko, dodając w nieskończoność cukier waniliowy. Dodaj mleko do jajek. Ręcznie wymieszaj niewielką ilość suchych składników z ubitymi jajkami. Dodaj czekoladę do margaryny, aby zmiękła. Ostrożnie dołączaj do wszystkiego. Umieść gracza w kubkach na herbatniki w ustalonej kolejności. Muffiny należy piec 20-25 minut w 180 stopniach. Rób to, na czym Ci zależy. Ja i moje wnuki pojechaliśmy na pomoc. Oni to przeżyli.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *