Przepis na shortbread cookies z żurawiną – szkockie ciasteczka maślane

maślane ciastka bez laktozy z konfiturą żurawinowo -pomarańczową- 16 grzeszków zdrowego odżywiania 🙂 na tyle ciasteczek jest przepis. Jako deser, do herbaty, a nawet na drugie śniadanie. Są tak pyszne, że muszę część chować przed domownikami, żeby nie zniknęły jeszcze przed obiadem:)

szkockie ciasteczka – lista składników:

  • mąka orkiszowa – 1 szklanka
  • mąka ryżowa – 1/2 szklanki
  • Jajo kurze – 1 szt
  • cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
  • aromat waniliowy – 2 łyżki
  • masło bez laktozy – 1/2 kostki (125g)
  • zmielone migdały (lub mąka migdałowa) – 1/2 szklanki
  • konfitura żurawinowa – 8 łyżeczek

szkockie ciasteczka Jak przygotować:

Zobacz również: inna ciekawa recepturka

W misce połącz mąkę, cukier puder i goździki, przesiewając je razem. Dodajemy do tego zimne masło i aromat pomarańczowy. Pracuj przyzwoicie szybko i zbuduj piłkę. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta wyjąć małe kawałki i uformować kulki wielkości małego orzecha pekan, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca rozbij każdą kulkę, tworząc wzór. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Nagrzany do 200 stopni, piec przez 10 do 15 minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *