Przepis na Staropolskie naleśniki zwykłe – cała prawda o naleśnikach

STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE – jedyne takie, najlepsze.

Lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski 🙂 Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły – w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru.

Cała prawda o naleśnikach, oczywista 😉
Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni, a samo ciasto zwykło być rzadkie. Nalewamy na patelnię bardzo mało, żeby rozlało się cienko po całej powierzchni. Pamiętać należy o uprzednim wysmarowaniu dna patelni świeżym, dobrej jakości smalcem wieprzowym bądź masłem (najlepiej sklarowanym).

Kiedy naleśnik się podsmaży i zaczyna się podnosić, delikatnie przekładamy go na talerz bądź odwracamy na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy.

W zależności od przeznaczenia, naleśniki smażymy z jednej lub z dwóch stron – mianowicie, jeżeli naleśniki przeznaczamy na torty, babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie tylko z jednej strony.

Polecam ślicznie przepis, korzystajcie i ulepszajcie go!
Pięknie pozdrawiam 🙂

Składniki na polskie naleśniki:

  • 1 łyżeczka cukru (2 łyżki w wersji deserowej)
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mleka (może być woda gazowana bądź zwykła)

polskie naleśniki Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inna receptura


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *