Przepis na Włoskie naleśniki ze szpinakiem

Składniki na włoskie naleśniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • olej
  • pieprz
  • 6 łyżek masła
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 i 2/3 szkl. mleka
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego szpinaku w liściach
  • sól
  • 2 cebule

włoskie naleśniki Przygotowanie

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Szpinak należy rozmrozić i uszczuplić. W blenderze połącz 1/3 szklanki mąki i 1/2 szklanki mleka z jajkami. Przykryj ciasto i pozostaw na około dwadzieścia minut. 2 W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, podzielić, zeszklić na oleju, dodać szpinak i dusić 2-3 minuty. Usuń puree z pomidorów i usuń nasiona. Wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. 3 Odłóż połowę pasty, a resztę rozgnieć na kawałki w gigantycznym żelazku. Podziel ciasto na równe części i usmaż je, aby uzyskać cienkie naleśniki. Następnie rozsmaruj na nich farsz szpinakowy. Zwiń i umieść w pojemniku żaroodpornym. 4 W misce rozpuść masło. Posypać resztą mąki. smażyć. Zintegruj śmietanę, wino i pozostałe mleko z zasmażką. Sos gotujemy, aż zgęstnieje. Dodaj trochę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Sos nakładamy na naleśniki. Na wierzchu posyp startym parmezanem. Przygotować 10 do 15 minut w 200oC w nagrzanym piekarniku. Źródło: Naj


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *